Anesteziden uyanıldığında ağrı olmaz, genellikle hafif bir gerginlik hissedilir.
Göğüslerin büyüdüğü hemen görülebilir ve hissedebilir.
Göğsün üzerinde memelere gerekli olan baskıyı yapmak amacı ile, özel bir bant ve kuvvetlice sarılmış bir sargı olacaktır.
Ameliyatta, protezin yerleştirildiği cepte oluşabilecek hafif sızıntıları dışarı alarak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla, dren denilen vakumlu bir sistem yerleştirilir. Bu drenler genellikle bir kaç gün içinde alınır.
Ameliyattan 6 saat sonra sıvı gıdalar alınmasına izin verilir.
Hastanede kalış süresi bir gündür. Sabah yapılan ameliyatlarda aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı, basit ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir ve bir iki gün içinde çok azalır. Ağrının nedeni cildin kesilmiş olması veya dikiş atılmış olması değil, yerleştirilen meme protezinin çevre dokular üzerinde yarattığı gerginliktir. Meme protezi meme dokusu altına yerleştirilmişse, ameliyat sonrası ağrı az hissedilirken, kas altına yerleştirilmişse özellikle ilk 4 gün belirgin bir ağrı hissedilir. Omuz ve kol hareketlerinin kısıtlanması, ağrının azalmasına yardımcı olur, çünkü bu şekilde göğüs kası gevşek kalır.
Kas altına yerleştirilmiş protezlerde ağrı, 1 hafta devam edebilir.
Ameliyatı sonrası yorgunluk hissi 24-48 saatte düzelir.
Ameliyat sonrası enfeksiyon gelişmemesi için, 7 gün boyunca düzenli olarak profilaktik antibiyotik kullanılır.
Ameliyat sonrası ilk 4 gün ödemin, gerginliğin ve görülebilecek renk değişikliklerinin en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemin dinlenerek geçirilmesinde yarar vardır. 7. günden itibaren ödem, gerginlik ve olası renk değişiklikleri azalmaya başlar, hareketler kolaylaşır ve günlük yaşama dönülür, ama ağırlık kaldırılamaz.
Ameliyat sonrası 4. gün göğsü çevreleyen sargı açılır ve pansuman sonrası sadece kesi yerine ince bir bant uygulanır. Daha sonra memenin büyüklüğüne uygun bir sporcu sutyeni giydirilir. Bu sutyen 3 hafta tüm gün, 3 hafta sadece gündüzleri giyilmelidir.
İlk pansumandan sonra, yani 4. gün duş yapmaya izin verilir.
4-5 gün sonra, yorucu bir çalışmayı gerektirmiyorsa (masa başı, ofis işleri gibi) işe dönülebilir.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur.
7 gün sonra araba kullanabilir.
Kullanılan dikişler eriyense alınmasına gerek yoktur. Erimeyen dikiş kullanıldıysa 12.-14. günde ince bantla birlikte alınır. Dikiş yerine cerrahın verdiği krem 2 hafta sürülür.
10 gün boyunca kanamaya eğilimi arttıran aspirin ve benzeri ilaçlar, bitkisel ve vitamin tabletleri alınmamalıdır.
2 hafta boyunca sigara içilmemelidir.
2. haftada hafif yürüyüşlere başlanabilir. 4. haftada jogging yapılabilir.
İyi bir iyileşmeye müsaade etmek için, aşırı aktiviteden ve kolları fazla yukarıya kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
8. haftadan sonra fitness, tenis, yüzme gibi ağır sportif faaliyetlere başlanabilir.
Etrafındaki doku iyileşmeden dışarıdan zorlamalar olursa, protez istenmeyen yönlere kayabilir ve asimetri oluşabilir. Bu nedenle ilk 1 hafta sırtüstü yatılmalıdır. Daha sonra hafifçe yan yatılabilir. 6 hafta kesinlikle yüzüstü yatılmamalıdır.
4. haftadan sonra cerrahın göstereceği masaja başlanır ve en az 6 ay süreyle uygulanır. Silikon protezin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Buna rağmen masaj, dikkatli bir şekilde cerrahın önerdiği kadar yapılmalı; aşırı masaj uygulamalarının zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Meme masajının doğru yapılması, ileride oluşabilecek kapsül kontraktünün önlenmesindeki en önemli aşamalardan biridir.
6. haftadan sonra güneşlenme, solaryum ve sauna ziyaretleri de yapılabilir.
İyileşme sürecince kontrollerin aksatılmaması, oluşabilecek herhangi bir sorunun erkenden teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından çok önemlidir.
Her iki memedeki iyileşme süreci farklı olduğundan erken dönemde asimetri oluşabilir, ancak ödemler çözüldükçe durum düzelir. Başlangıçta çok da doğal olmayan bu görüntü, iyileşme süreci bitimi sonrası son derece güzelleşecektir. Şişlikler nedeniyle ilk bir iki ay göğüsler olduğundan %30 daha büyüktür. Memenin tam şeklini alması 4-6. ay sonunda olur.
İlk zamanda memelerin hissiz veya tam aksine duyarlı olması beklenmeyen bir durum değildir.